Хайде на рафтинг

Изобщо не е трудно да ме навият да ходя по приключения, въпреки че предпочитам да ме канят да лежа по плажове с Aperol в ръка. Да си дам малко зор също не е изключено обаче, затова, когато моите приятели Митко и Дидко ми казаха „Хайде на рафтинг“, аз отговорих без да му мисля:

Хайде!

Тези, които ме познават знаят, че аз доста често се пускам по течението и до момента, в който не попаднах в бързеите на Струма, аз не знаех нищо друго за рафтинга, освен, че Митко и Дидко ще ме вземат в 7 сутринта в неделя.

Сега специално за тези, които са като мен или точно обратното – за тези, които искат да бъдат запознати и подготвени, ще разкажа за моето преживяване що е то рафтинг.

Като цяло – ами хора, яко е.

Тази инициатива ни отведе по река Струма в Кресненското дефиле, а там определено има гледки и случвания, които си струват на 1000%. За мен беше изключително страхотна липсата на телефони, защото така човек се инвестира максимално в изживяването, а let’s face it – със сигурност иначе ще ги гледаме през един определен интервал от време за скъпоценната информация кой ни е видял сторитата и колко лайка имаме на поста. Аз го правя, сигурна съм, че го правите и вие. Не е хич хубаво, ама е зарибяващо, д*ба. Но това е друга тема.

Та, така – оставяме си телефони, ключове и общо взето всичко по колите или в сейфове и се отправяме към екипиране. Екипировката за рафтинг включва неопренов костюм, яке, обувки за вода, каска и спасителна жилетка. Относно личното ви облекло (защото не съветвам под екипировката да сте само по бански) аз мисля, че фитнес екипчето е най-доброто решение, стига да не е от памучна материя.

ВАЖНО! Не забравяйте, разбира се и да си вземете дрехи и кърпа за подсушаване за след спускането.

След като всички бяха оборудвани както подобава, 2-3 малки бусчета отвеждат за 10 минути до мястото, където стартира трасето. Стигнахме до брега на реката, където бе проведен инструктаж. Инструкторите бяха страхотно готини, свежи и ни обясняваха всичко с професионализъм и внимание – както би следвало да обясняват и държавните служители, например. След инструктажа на сухо последва

РЕКАТА

Тръгнахме по първоначално спокойното течение на хладната вода, сред живописното спокойствие на пролома. Над нас грееше слънце, точно както е редно през месец юни, а на небето нямаше нито един облак и беше застанало в един точен нюанс на синьото, който просто ме караше да бъда щастлива. Мислех си в този момент, че за каквото и да мрънкам в живота, щом имам възможността да съм тук и сега, няма да е лошо да съсредоточавам енергията си върху такива факти, защото да я давам, ядосвайки се на клиенти в работа например е просто адски тъпо.

През трасето с обща дължина 12 км. следваха бързеи с интересни наименования, дадени им от инструкторите на база на това какво са усетили и изживели, докато са минавали през тях. Бързеите се редуваха с полегати и тихи участъци, на които имахме възможност да поплуваме в реката. Беше супер свежо, а чувството за свобода плувайки по гръб във водата с огряно от слънцето лице ми пасна много добре на душата. В допълнение към цялото изживяване имахме и възможност да скочим от скала. Височините ме ужасяват яката и за скок с бънджи не бих се замислила и за една наносекунда преди категорично да откажа, но тук видях потенциала да прескоча за малко страха си, скачайки от около 6 метра. След 5 минути катерене и 10 секунди колебания (които биха били 15 минути, ако не чакаха още 20 човека зад мен) – скочих.

Беше велико. Покатерих се и скочих пак, от по-високото.

Полезна информация

За заключение ще кажа, че не е необходимо да си супер подготвен физически, за да се справиш с рафтинга – и най-не-спортните хора според мен не биха имали проблем, особено ако гребат най-отзад. За тези, които не могат да плуват – също няма драма.  Има спасителни жилетки и както вече казах – екип от готини хора, които си знаят работата. Ако обаче не можете да плувате и ви е страх – по-скоро рафтингът не е вашето. Най-подходящото време за рафтинг, казват, е през май. Reflip Rafting работят от Март до Ноември от 10.00 и от 14.00 часа и при интерес може да ги попитате какво е положението.

Инвестицията от време е 1 ден, по отношение на финанси, работата е следната:

Аз похарчих 100 – Money well spent.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: