Тайланд – първи път

За първи път за Тайланд стана въпрос някъде към средата на 2018-та година. Първоначалната локация беше Ибиса, но след кратко бюджетиране с моите хора заключихме, че ще се наложи да бохемстваме на дестинация в по-обран ценови клас. И така, мотивирани от слуховете, че в Тайланд е евтино, си казахме „Хайде“.

Сега ще ви разкажа за туристическия живот в Тайланд B.C.*

Януари 2020.

Това за мен беше първият толкова дълъг полет и бях малко притеснена дали ще мине достатъчно бързо. Сетих се обаче как преди няколко години пътувах 23 часа с рейс до Италия и си казах, че щом това съм го играла някакъв си самолет до другия край на света няма да ми се опре. И беше точно така. След 15 епизода на The big bang theory, 3-4 часа спане, ядене и пиене и хоп…..

Банкок.  

Официалното название на града е Крун Теп Маханакон Амон Ратанакосин Махинтара Ютая Махадилок Поп Ноппарат Ратчатани Буриром Удомратчанивет Махасатан Амон Пиман Аватан Сатит Сакататия Витсанукам Прасит  и заема първо място в Книгата с рекорди на Гинес за градът с най-дълго име. Не го знаехте, нали? И аз не го знаех до преди да седна да пиша статията. Абсолютно убедена съм, че в едно от изброените имена е заложено значението „градът на ароматите“, защото това е най-първото усещане, което те връхлита когато закрачиш по улиците –

36 градуса в пълна симбиоза с уханието на свински глави, хлебарки, пържоли, супи, палачинки, печени банани, миди, раци, скариди, октоподи, птички.

Генерално, за да си прекараш добре в Банкок трябва да си над нещата. Като туристка, посещавала предимно европейски дестинации не бях напълно подготвена за малките радости на Изтока. От една страна беше супер ново и вълнуващо да се сблъскам с друг свят и друга култура, които се случват на 8 хиляди километра от НДК, от друга – страшното, ама ужасно многото хора, коли и цялостна гъстота на всичко, което ме заобикаляше беше  нещо от друго измерение за мен, а си мислех, че партитата в Експо Центъра са ме подготвили за всякакви тълпи. Но това са бели кахъри, на фона на факта, че тепърва ти предстои да се запознаеш с един сравнително неподозиран свят. Казвам сравнително неподозиран, защото всички сме гледали картинки, но друго си е да го видиш с двете си собствени очи. Да влезнем малко по-навътре…..

Khao San Road

Главната на Банкок. Яко панталони на слончета за по 6 лв., храна, заведения, хора, музика – отвсякъде, навсякъде. Бих казала, че е като в центъра на Слънчев Бряг, но това сравнение ще си го запазя за една друга тайландска локация. През тази 500-метрова улица по принцип в силния сезон минават по 50 000 туристи дневно. Дори с моята силна любов към тълпите и шума, в които виждам живот и готиност, на Као Сан Роуд виждах само пух и прах и плъхове, големи колкото Райчо. Въпреки това, по тази улица се вихреше един различен живот, примесен с чара на лица от цял свят. Пак бих пила бира там.

Grand Palace

Кралският дворец е изключително златно място, представляващо комплекс от сгради в центъра на Банкок. До 1925 г. е бил резиденцията на кралското семейство, към момента няколко пъти в годината там се провеждат официални приеми и събития. Разкош, богатство и различни архитектурни стилове – дворецът си е внушителна работа. Особено силно се засилва чувството за охолство, когато се върнеш обратно на Као Сан Роуд, за да ядеш пад тай за 2 лева.

Wat Arun

Wat Arun (Храмът на Зората) е страхотно красив будистки храм – една от най-знаменитите забележителности в Банкок. Представлява кула, цялата инкрустирана в цветен китайски порцелан. Доста се отличава от останалите храмове, които може да видите в Банкок и като цяло в Тайланд. Храмът е целият обграден от стръмни стълби, които водят до тераси, разкриващи гледка към града, пресечен от реката Чао Прая. Бих казала, че това е най-красивото място, което видях в Банкок.

Плаващ пазар

В представите ми плаващият пазар представляваше следната схема – река, по чиято дясна лента минават лодки с продавачи, а от лявата сме ние, туристите, и правим бързи сделки за храна, докато сме в движение. Разбира се, това не беше така. Плаващият базар е азиатската Венеция – една китна моторна лодчица те разхожда по разни канали и спирате на пазари за храна, дрехи, цветя.  Това, което най-силно ме впечатли, че на част от тези канали всъщност са разположени напълно обитавани къщи и си мислех какво ли е вместо да се возиш в кола, метро или трамвай всеки ден да си бръмчиш с моторната лодчица по каналите. На мен ми се видя чудно.

Като се изключат тези основни локации в Банкок, китайският квартал, руфтоп барове и басейни също са места, които са приятни за посещение. Банкок има и доста мощен нощен живот, за който не мога да ви разкажа от първо лице, защото предпочетох да пия бири по разни хипстърски барове.

Enjoy и до скоро – имам още да разказвам.

*Before Corona

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: