Любовта ми към Ru Paul’s drag race

По време на карантината през далечната 2020 открих Netflix и реших да видя какво му е толкова якото на Ru Paul’s drag race, което моят приятел Валери ми хвалеше със страхотен патос.

С такъв ентусиазъм не ми беше говорил нито за мъж, нито за дюнер.

Аз бях гледала 1-2 епизода и си казвах „Божеее, какво им е интересното на тези пищящи травестити“ и наистина виждах просто едни гримирани мъже, които скачат, викат и припадат от възторг всеки път, когато се появи травеститът-майка. Накратко така звучеше за мен цялата фабула.

Стана така обаче, че изгледах всички сезони по три пъти и сега ще ви разкажа защо според мен това на пръв поглед повърхностно предаване е всъщност изключително важно.

Амбицията.

Всички сме гледали риалитита за таланти, в които някои от участниците казват нещо от типа на “Аз дойдох да се пробвам“. Участниците при Ру Пол обаче (всичките, до един!) не признават теорията на пробването. Те отиват там, за да печелят. Наскоро четох една книга на моя любим Марк Менсън, в която той обяснява точно това – градивната нагласа към постиженията ни е да се целим към звездите и да се стремим с всеки изминал ден да бъдем по-добри и по-добри, докато не станем Бионсе. Ако не успеем да постигнем най-доброто обаче – това също е супер, стига да запазим нестихващия си устрем към върха. Това, което не е супер, е да се задоволяваме с минималното и най-голямата ни цел да бъде да изгледаме всичкия Netflix на света, необезпокоявани от личностното ни развитие.

There is 10 girls left in this competition. It’s time to step up my game, because I’m not satisfied to be just safe. If you are accepting any less than the top, you might as well get packing.

Талантът

В това риалити се явяват актьори, певци, гримьори, спортисти, дизайнери и какво ли още не. Понякога всичките тези неща ги обединява само един човек и се справя супер, мамка му. Аз примерно мога сравнително добре да пиша, горе-долу да пея, да правя таратор и да пипна земята без да си сгъна колената. Мисълта ми е, че участниците освен пищящи травестити са и хора с много таланти, всички от които умеят добре. Е-ВА-ЛА.

Креативността

Всяка една част от костюмите, които се представят на подиума на Ру Пол е измислена от състезателите, като в повечето от случаите всичко е създадено от 0 от самите тях (и да не забравяме – актьори, певци….). Това за мен е доста възхитително. Тук направо ще ви оставя едно клипче с доказателства колко завършени, концептуални и впечатляващи неща измайсторяват тези хора:

Политически и социални позиции

В предизвикателствата за участниците доста често са залегнали политически и социални тематики, за които е повече от редно поне да сме наясно и не говоря само за LGBTQ казуси.

Кофти политики на Тръмп, последиците, които ни очакват ако пчелите изчезнат – философията на предаването освен да забавлява е и да образова мирогледа ни – нещо, което няма да се лъжем, че особено за американците не е лошо начинание.

A lot of people say drag should be an escape from reality, but drag can also help us face reality.

И тук ще ви оставя един мой най-любим момент и само ще добавя, че участникът тогава е на 21 години, той е автор на цитата горе и печели състезанието доста убедително:

Да се обичаме

Това за мен като цяло е едно от най-най-най, ама най-важните неща, на които трябва да сe научим в живота. Често даже съм си мислела, че дори в училище по време на час на класа примерно ще е страхотно да се засягат подобни теми, защото са страшно важни.

Вътрешният ни мир, успехите ни, чувствата ни към хората и света произтичат основно от това какво чувстваме към себе си. Тук тънкият момент е, че ако се обичаме твърде много трябва да добавим и малко самокритика, за да сме хем готини, хем здраво стъпили на земята.

Ру Пол е разбрал много добре концепцията за себелюбовта, затова всеки епизод завършва със следната мантра, с която ще приключа моите разсъждения по темата за драг куиновете и ще ви пожелая искрено да не забравяте да се обичате, защото цялата магия идва точно от там.

If you can’t love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: