Да живее кралят.

Любовта ми към Burger King датира от времето, когато започнах да работя в рекламна агенция и съответно да ровя в интернет, за да се вдъхновявам от разни готини неща, които правят хората по света. Наскоро ми хрумна колко дълбоко ме е възхитило това, което съм видяла от Burger King, затова реших да го споделя с вас.  

Ще се изкефите, сигурна съм!

Всичко започва от сравнителната реклама – наименованието говори самò за себе си, но все пак за да покажа, че съм научила нещо през годините ми служба в индустрията – това е реклама, която пряко или косвено засяга конкурент или негов продукт или услуга. В България тя е забранена и често ми се случва да си мечтая какви ли шедьоври щяха да греят по родните билбордове, но уви, засега няма да знам. На американците обаче им е позволено да сипват по враговете си и това в комбинация с манталитета им е чудесна среда за създаване на много противоречива комуникация, но трябва да им го дадем – имат и страхотно добри изпълнения. Моите приятелчета от Burger King са образец по темата.

Следната първа реклама, която ще ви покажа, е реално и първата на Burger King, която аз съм гледала изобщо. Няма го елемента на сравнение, тук играе plot twist-ът и на мен след края на видеото ми стана едно готино и си казах „Браво! Тоя Whooper трябва да го пробвам!“

Следват любимите ми 4 кампании, които вече са базирани на принципа на сравнителната реклама и тук са намесени най-големите любимци на Burger King и техен пръв конкурент – McDonald’s.  За Хелоуин през 2018-та Burger King пускат следния хит, в който тролват McDonald’s по абсолютно великолепен начин и реализират голям успех:

21-ви септември е световният ден на мира. Burger King решават да отдадат чест на празника като дават своя пример как над враждата и надпреварата стои нещо много по-голямо и важно, а това е именно мирът. И отново със своето свежо шегобийство предлагат на McDonald’s една неочаквано добра комбинация. Гениални пичове:

Смелите решения в рекламата обикновено не се взимат, просто защото е много готино да си отворен, но сега няма да разсъждавам по тази тема в детайли. Следва една супер смела кампания, която ме накара едновременно да застина във възхита, както и даже да ми стане малко жал за хората от McDonald’s:

Накрая завършвам с един пример от Аржентина, вдъхновен отново от мира, този път в подкрепа на една наистина важна кауза. Става въпрос за кампания на McDonald’s, чрез която се събират средства за онкоболни деца. Все пак ще отбележа, че от Burger King са както благородна, така и страшно хитра лисица, защото това е един изключително успешен маркетингов ход, изпълнен изцяло на гърбовете на колегите от McDonald’s.

И все пак – пълен респект:

Ще приключа като ви кажа, че вчера беше денят, в който за първи път в живота си ядох Burger King, защото почувствах, че статията ми би била лицемерна, ако не съм ги опитвала никога. Не, че съм лакома и нямам самоконтрол. На McDonald’s картофките със сигурност са в пъти по-добри, за бургерите…на мен май най-любими все пак ми остават тези на KFC.

Както и да е – консумирайте каквото ви вдъхновява с удоволствие и мярка, като се стараете да не забравяте, че все пак ще дойде момент, в който ще трябва хората да ви видят по бански. Или още по-хубаво – голи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: